کاربرد خازن در موبایل چیست ؟ موبایل وسیله پر کاربرد و تقریبا جزوه جدایی ناپذیر زندگی اکثریت ما به حساب می آید. به دلیل همین کاربری بالا بهتر است تا با برخی از قطعات مهم آن آشنا شویم.
موبایل ها از دو بخش اصلی قاب جلویی و قاب پشتی تشکیل شده اند که هر یک به تفکیک شامل اجزا و قطعات مختلفی میباشند که اختلال در هریک از این اجزا باعث ایجاد خرابی در تلفن همراه میشود. برد یکی از همان اجزای اصلی موبایل است که روی که قطعاتی چون خازن، مقاومت، ترانزیستور، دیود، سیم پیچ (سلف) و … نصب شده. ما در این مقاله قصد داریم تا درباره کاربرد خازن در موبایل صحبت کنیم.
خازن چیست و چه کاربردی دارد
خازن یا Capacitor یک وسیله پرکاربرد جهت ذخیره بار الکتریکی در خود است که آنرا با C نمایش میدهند. خازنها شامل صفحاتی از جنس فلز یا الکترونیک به نام صفحات خازن میباشند که توسط یک عایق از یکدیگر جدا میشوند. دی الکتریک یک نوع عایق از جنس آب، شیشه، سرامیک، میکا، پلاستیک، کاغذ، و … است که بین صفحات خازن قرار میگیرد و باعث افزایش ظرفیت خازن میشود.
خازنها جریان و مقاومت خود را در یک مدار الکتریکی ذخیره میکنند. واحد اندازه گیری خازن فاراد است که با F آنرا نمایش میدهند از آنجایی که فاراد واحد اندازه گیری بزرگی به حساب می آید ظرفیت خازن ها با µF یا ɲF نمایش میدهند. به طور کلی خازنها به دو نوع ثابت و متغیر دسته بندی میشوند. که هر کدام از این دو شامل زیر مجموعه ایی دیگر میشوند. این قطعه بعنوان یک دستگاه ذخیره ساز اولیه است که بارهای الکتریکی در میدان الکتریکی را ذخیره میکند و در زمان نیاز شروع به رها سازی آنها میکند.
- سنسور
- استارتر موتور
- پردازش سیگنال
- تهویه مطبوع
- نیروهای پالسی و سلاح
- ذخیره انرژی
- حافظه دیجیتال
- ایجاد تاخیر در برخی وسایل الکتریک (مثل تایمر چراغ راه پله)
تنها بخشی از کاربردهای خازن به شمار می آیند.
آشنایی با برد موبایل
در بخش سخت افزاری گوشی، بردها به 3 بلوک اصلی دسته بندی میشوند:
- بلوک Base Band
- بلوک RF (Radio Frequency)
- بلوک Analog Frequency
خازنها از اصلی ترین قطعات روی برد محسوب شده که بعنوان ذخیره کننده های ولتاژ استفاده میشوند. این قطعه پرکاربرد در انواع مختلفی تولید و عرضه شده که بنا به نوع کاربری از آنها استفاده میشود.
کاربرد خازن در برد موبایل
در گوشی های موبایل 3 نوع خازن به کار رفته:
- خازن غیر الکترولیتی: ارتفاع این قطعه کمی از مقاومت تراشه بلندتر و با رنگ های خاکستری، زرد و قهوه ایی دیده میشود. فاقد سری مثبت و منفی و وظیفه آن فیلتر کردن جریان DC میباشد.
- خازن الکترولیتی: فیلتر و ذخیره جریان از دو وظیفه اصلی خازن الکترولیتی است که رنگ این قطعه نارنجی با نوار قهوه ایی یا مشکی با نوار سفید است. برخلاف خازن های غیرالکترولیتی، این خازن ها دارای سری مثبت و منفی میباشند. سمتی که نوار رنگی دارد سری مثبت و سمتی که نوار ندارد سری منفی محسوب میشود.
- خازن شبکه ایی: تقریبا در همه بخشهای برد گوشی خازن شبکه ایی به کار رفته که ساخته شده از دو یا چند خازن غیرالکترولیتی است.
جهت بررسی و خرید انواع خازن الکترولیت آلومینیومی کلیک کنید.
همچنین کاربری مهم خازن در موبایل شامل:
- حذف نویز و فرکانسهای مزاحم در مسیر تغذیه
- تقویت کننده و نویزگیر در مدار آنتن
- استفاده در فلش دوربین که نیاز به ولتاژ بالا دارد و این ولتاژ را خازن تامین میکند.
تست خازن موبایل
به طور کلی تست خرابی خازن بدین صورت است که قطعه مورد نظر را از مدار بیرون می آورند و با اتصال مولتی متر به خازن عددی که روی صفحه نمایش داده میشود را با رقم مربوط به خازن مقایسه میکنند. در صورتی که عدد صفر یا رقمی پایین تر از رقم اصلی خازن باشد یعنی خازن آسیب دیده.
اما در موبایل عیب یابی خازن به همین راحتی نیست با مولتی متر میتوان تا حدودی از صحت و سلامتی کارکرد خازن مطمئن شد. تست خازن در موبایل بدین صورت انجام میشود که دو سر اهم متر را در دو طرف خازن قرار میدهیم و با شنیدن صدای بوق به سالم بودن آن پی میبریم. روش دوم دیگر نمایش رقمی به روی اهم متر است که بعد از مدتی باید این عدد صفر شود.
حتما این نکته را در نظر داشته باشید که خازن باید در محور اتصال محدود باشد و یا از استقامت مطلوبی برخوردار باشد با دارا بودن این شروط میتوان به صورت قطعی خازن را تعویض کرد و یا اینکه از محور حذف کرد. موضوع حائز اهمیت دیگر در رابطه با تست خازن در موبایل این است که خازن میتواند به تشخیص ic خراب کمک کند. پس هنگام انجام تعمیرات این نکات را در نظر داشته باشید.
در پایان میتوانیم به این مطلب اشاره کنیم که خازنها در مباحث الکترونیک شبیه به فنر در مکانیک عمل میکنند. هر دو برای ذخیره موقت نیرو استفاده میشوند. پس هنگام خرید در نظر داشته باشید که خازن مورد نظر شما برای چه وسیله ایی میخواهد استفاده شود.
پاسخ به دیدگاه