هسته فریت چیست؟ و چه کاربردی دارد. شناخت انواع هسته فریت در الکترونیک یکی از مباحث پرکاربرد است که میخواهیم به بررسی آن بپردازیم. هسته فریت یک نوع هسته مغناطیسی از جنس هیدراکسید آهن، منگنز، روی یا نیکل است که روی سیم پیچهای ترانسفورماتور نصب میشود. دارای ظاهری فشرده و در اشکال هندسی مختلفی ساخته میشوند. این قطعات برای سرکوب انتشارات الکترومغناطیسی با مسدود کردن نویز فرکانس پایین و جذب فرکانس های بالا استفاده میشود همین موضوع باعث جلوگیری از تداخلات الکترومغناطیسی میشود. تا اینجا به صورت خلاصه به بررسی این موضوع پرداختیم که هسته فریت چیست؟ در ادامه همراه ما باشید تا به توضیحات بیشتر بپردازیم.
نوسانات غیر معمول یا آشفتگی های الکتریکی از یک سیگنال انتقالی را نویز میگویند که باعث اختلال و تغییر در ارسال داده یا اطلاعات میشود. هسته فریت جهت تمیز کردن نویزها در کابل های برق یا خطوط سیگنال طراحی شده اند.
جهت بررسی و خرید ترانسفورماتور کلیک کنید.
هسته فریت چگونه کار میکند
هسته فریت عمدتاً با استفاده از خواص مغناطیسی خود، انرژی الکترومغناطیسی را کنترل و هدایت می کند، به ویژه در فرکانس های بالا. این هسته از مواد سرامیکی به نام فریت ساخته می شود که خواص مغناطیسی خاصی دارد و آن را برای کاربردهای مختلف الکترونیکی مناسب می سازد. در ساده ترین حالت، هسته فریت با هدایت و متمرکز کردن میدان های مغناطیسی، القا را در اجزای القاگر مانند ترانسفورماتورها و چوک ها افزایش می دهد. همچنین، با جذب نویز فرکانس بالا، تداخل الکترومغناطیسی (EMI) را کاهش می دهد و کارایی مدارهایی که در فرکانس های بالا عمل می کنند را بهبود می بخشد. ویژگی هایی مانند نفوذپذیری مغناطیسی بالا، مقاومت الکتریکی بالا و توانایی کاهش نویز، آن را برای کاربردهایی در منابع تغذیه، ارتباطات و کاهش نویز در مدارهای الکترونیکی بسیار مناسب می سازد.
هسته فریت با مسدود کردن فرکانس های پایین نویز و دریافت فرکانس های بالا از تداخلات الکتریکی جلوگیری میکند.
جهت بررسی و خرید انواع هسته فریت کلیک کنید.
ترکیبات شیمیایی
فریت ها ترکیبی از فلزات واسطه (در جدول تناوبی) به همراه اکسیژن هستند که باعث میشود تا خاصیت مغناطیسی اما غیررسانا ایجاد کنند. بعنوان مثال فریت نیکل روی دارای مقامت بالا است و در فرکانس های بالای 1 مگاهرتز به کار میرود. یا مثلا فریت منگنز روی دارای اشباع و سطح نفوذ پذیری بالاتر است و مناسب برای فرکانس های کمتر از 5 مگاهرتز است. مواد اولیه در ساخت فریت ها باید از 4 اصل زیر بهره مند باشند:
- فرکانس بالا
- تلفات کم
- نفوذ پذیری بالا
- قدرت
کاربرد هسته فریت
فریت ها بدلیل مقاومت الکتریکی بالا و تلفات جریان کم در محدوده فرکانس های وسیع نسبت به سایر انواع مواد مغناطیسی دارای برتری هستند. در کنار این فریت ها دارای نفوذ پذیری بالا هستند به همین دلیل دارای کاربری در:
- آنتن
- هادی های فرکانس بالا
- تهویه برق
- اینورترهای خورشیدی
- الکترونیک خودرو
- دستگاه های الکترو مغناطیسی
- روشنایی LED
- مدارهای فرکانس بالا از 10 کیلوهرتز تا 50 مگاهرتز
قابل استفاده میباشند.
در صنعت فریت ها چندین نوع از آن ساخته میشود به همین دلیل ممکن است گاهی باعث ایجاد سردرگمی برای خریدار شود. در ادامه میخواهیم 5 فاکتور مهم در انتخاب یک هسته فریت ایده آل را به شما یادآوری کنیم.
طرح
شکل و اندازه قطعه را با دقت بررسی کنید. زیرا این قطعات بعنوان اجزای القایی استفاده میشوند بنابراین عملکرد اصلی آمپدانس آنها در در محدوده فرکانس تعریف شده کاربرد دارد.
کیفیت
کیفیت اجزای فریت بسیار مهم است. هسته ها باید با مقادیر دقیق AQL تعریف شده باشند تا مناسب کاربری خریدار قرار گیرد.
مشخصات
مطمئن شوید تا مشخصات هسته ها با نیاز محصولات شما مطابقت دارد.
- نفوذ پذیری بالا در میدان های مغناطیسی
- مقاومت بالا در برابر میدان الکتریکی
- اشباع حداکثری
- چگالی شار مغناطیسی
- دمای عملیاتی
- جریان های بارگذاری
از جمله نکاتی است که در بخش مشخصات خرید باید در نظر داشته باشید.
اثرات
قبل از خرید و تهیه محصول حتما اثرات هسته های فریت را در رابطه با محصول خود تجزیه و تحلیل کنید. برای مثال هرگونه شار نشتی میتواند منجر به یک نقص عمده شود که مستقیما بر عملکرد تجهیزات شما اثر میگذارد.
انواع هسته فریت از نظر هندسی:
بر اساس شکل ظاهری این قطعات به اشکال زیر ساخته میشوند:
- هسته فریت میله ای یا استوانه ای
- بشکه ای
- تیروئید (حلقوی یا گرد هم نام دارند)
- هسته فریت و بوبین
هسته های فریت و بوبین خود دسته بندی جداگانه ایی دارند که شامل EE، EI، PQ، ER، EFD، ETD است. که هریک از موارد ذکر شده مجموعه منحصر به خود را دارند.
-
هسته فریت پودر آهن پارت نامبر T130-67,060,000 ﷼
-
فریت پودر آهن پارت نامبر T50-61,906,200 ﷼
-
هسته Toroid پارت نامبر T50-8B7,060,000 ﷼
-
هسته فریت مدل 59430076011,059,000 ﷼
-
هسته پودر آهن مدل T20-6564,800 ﷼
-
هسته تروئید پودر آهن مدل T44-62,118,000 ﷼
-
هسته فریت RM مدل B65811JR871,059,000 ﷼
-
هسته فریت TN23/14/7-3R13,445,610 ﷼
مزایا و معایب استفاده از سلف هسته فریت
معایب | مزایا |
اشباع شدن هسته میتواند باعث ایجاد مشکل شود دلیل آن نیز بخاطر چگالی پایین است. | میدان مغناطیسی بزرگ میشود و میتوانیم یک سلف با چرخش کمتر بسازیم تا کاهش تلفات مس را نداشته باشیم. |
میدان مغناطیسی به هسته فریت محدود میشود پس تداخل با اجزا و مدارهای نزدیک نیز کم میشود. | میدان مغناطیسی به هسته فریت محدود میشود پس باعث کاهش تداخل با اجزا و مدارهای نزدیک میشود. |
بعنوان بخشی از قوانین EMI ( وسیله ایی که در محیطی فعالیت دارد تشعشات الکترومغناطیسی آن نباید از حد مشخصی فراتر رود) فریت ها نقش مهمی بعنوان فیلترهای جذبی دارند به همین دلیل به اجزای جدایی ناپذیر سیستم های دیجیتال تبدیل شده اند. شکل ظاهری یا هندسه این قطعات به نحوی طراحی شده تا باعث سرکوب EMI ها و افزایش عملکرد شود.
برای خرید انواع سلف کلیک کنید.
سخن پایانی
از آنجایی که هر صنعت نیاز به تجربه و ابزار لازم خود را دارد، خرید قطعات نیز مستلزم دانش کافی و تجربه است. کارشناسان فروش ایران کامپو با تجربه کافی میتوانند شما عزیزان را در خرید و یا کسب اطلاعات راجع به انواع قطعات الکتریکی راهنمایی نمایند.
پاسخ به دیدگاه