مرزهای صادراتی ایران، گذرگاههایی هستند که از دیر باز تا کنون محلی برای صادرات و واردات انواع کالا به خارج و داخل کشور بودهاند. ایران کشوری در آسیای غربی با مساحت 1.648.195 کیلومتر مربع است. . بعنوان دومین کشور بزرگ در خاورمینه و همچنین هفدهمین کشور بزرگ دنیا به حساب میآید.
دلیل اینکه در طول تاریخ بارها مورد توجه بسیاری از کشورهای اروپایی قرار گرفته بخاطر وجود شرایط اقلیمی مناسب، وجود ذخایر انرژی و موقعیت خوب جغرافیایی است. به همین دلیل بعنوان یکی از گزینههای مناسب برای سرمایه گذاری به حساب میآید.
موقعیت جغرافیایی
وجود مرزهای مشترک آبی و زمینی قابلیت دسترسی ایران را به کشورهای همسایه فراهم کرده. از شمال با کشورهای ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان و جمهوری نخجوان، از شرق افغانستان و پاکستان، از جنوب، کشورهای حوزه دریای عمان و خلیج فارس و از سمت غرب با عراق و ترکیه هم مرز هستیم.
داشتن بهترین موقعیت جغرافیایی و مرزهای مشترک از دریای خزر تا خلیج فارس و دریای عمان باعث شده تا از این نظر ایران جایگه ویژهایی در زمینه ترانزیت داشته باشد.
ایران کشور پهناوری است و از نظر ارتفاع با سطح دریا فاصله 1000 متری دارد پس بعنوان یک کشور مرتفع نیز لحاظ میگردد. وجود دریا و رودخانههای پهناور تنها عاملی جدایی ایران از کشورهای همسایه نیست. بلکه بدلیل ارتفاع بالایی که دارد وجود سلسله کوهها نیز باعث ایجاد مرز میشوند.
سیستمهای جوی اثر گذار روی آب و هوای کشور عزیزمان تحت تاثیر همین ارتفاعات و تفاوت اقلیمها است. حتی کشورهایی که هم اقلیم با ایران هستند و هم عرض با ایران روی کره زمین هستند چنین شرایط را نمیتوانند تجربه کنند.
مرزهای زمینی و دریایی ایران
کشور ایران دارای 31 استان است. از بین تمامی این استانها، 16 استان ست که دارای مرز زمینی و دریایی مشترک با کشورهای همسایه است.
ایران با کدام کشور مرز زمینی دارد؟
3 کشور
- افغانستان
- ارمنستان
- ترکیه
ایران با چند کشور مرز آبی دارد؟
7 کشور
- امارات
- عمان
- قطر
- عربستان
- کویت
- روسیه
- قزاقستان
ایران با چند کشور مرز خشکی یا آبی دارد؟
4 کشور
- آذربایجان
- عراق
- پاکستان
- ترکمنستان
مرزهای زمینی ایران
ایران بعنوان بیست و هفتمین کشور جهان 5440 کیلومتر مرز زمینی دارد. که البته از این رقم بخشی بعنوان مرز مشترک با ارمنستان، آذربایجان (با احتساب نخجوان) و ترکیه به حساب میآید. استانهای شمال غرب داخل ایران که با این کشورها هم مرز شدهاند آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل هستند.
مرزهایی که در شرق ایران قرار دارند نسبت به غرب کمی طولانیتر هستند. ترکمنستان، پاکستان و افغانستان کشورهای هم مرز با ایران در ناحیه شمال شرق و شرق محسوب میشوند. بیشترین مرز مشترک را ایران با کشور عرق دارد.
گمرک جمهوری اسلامی ایران
جهت وردات و صادرات کالاهای مختلف از طریق پایانههایی که در سراسر کشور وجود درد باید امور مربوط به ترخیص صورت گیرد. نام این پایانهها گمرک است. کلیه بازرگانانیی که دارای جواز هستند میتوانند امور مرتبط با ترخیص کالا را انجام دهند.
در کشور ما 3 نوع گمرک یا همان پایانه ترخیص کالا وجود دارد: زمینی، دریایی و هوایی. همچنین 20 نوع پایانه مرزی در سرتاسر کشور قرار داد. البته بسته به نوع منطقه ممکن است چندین گمرک در آن ناحیه مشغول به کار باشد مثل مناطق آزاد. بیشترین حجم مبادلات تجاری ایران از طریق مرزهای آبی صورت میگیرد.
پایانههای زمینی
گمرک مهران
گمرک مهران بعنوان معروفترین پایانه زمینی شناخته میشود که جدا از مبادلات تجاری سالانه میلیونها نفر از کشور ایران و عراق جهت زیارت از از مرز عبور میکنند. رفت و آمد مسافران دلیل خوبی بود تا این مرز بسیار شناخته شده باشد.
گمرک بازرگان
همسو با شناس بودن پایانه مرزی مهران، گمرک بازرگان قرار دارد که باعث اتصال ایران به ترکیه میشود. در کنار مرز بازرگان دو پاینه دیگر به نامهای سرو و رازی وجود دارد اما مانند بازرگان شلوغ و پر رفت و آمد نیستند.
گمرک جلفا
پل ارتباطی ایران با جمهوری آذربایجان، گمرک جلفا است. تقریبا در تمام سال این پایانه فعال است و از طریق آن مبادلات زیادی بین دو کشور صورت میگیرد.
گمرک آستارا
گمرک آستارا علاوه بر فعالیت در زمینه حمل و نقل زمینی، دز زمینه تجارت دریایی نیز فعالیت زیادی دارد. جالب است بدانید که در سال 1399 بیش از 80 درصد از نیازهای کشور از طریق وارداتی که در این مرز انجام شد صورت پذیرفت.
پایانههای هوایی و دریایی
اگر مسیر حمل کالا طولانی باشد حمل و نقل هوایی و دریایی جایگزین مسیرهای زمینی میشوند. فرودگاه امام خمینی و فرودگاه پیام کرج بعنوان پایانههای هوایی و بندر انزلی، بندر ماهشهر، بندر امام خمینی و بندر چابهار از پایانههای معروف و مشغول به کار در امور بازرگانی هستند.
واردات از چین
یکی از کشورهایی که در سالیان اخیر صادرات زیادی به ایران انجام میدهد کشور چین است. چین کشور همسایه ایران نیست و کیلومترها با یکدیگر فاصله دارند. در گذشته جاده ابریشم بعنوان یکی از مرزهای صادراتی ایران بود و از این طریق مبادلات صورت میگرفت اما اکنون بوسیله هواپیما و کشتیهایی که جهت حمل کانتینرهای غول پیکر ساخته شدهاند تجارت صورت میگیرد. فاصله ایران تا پایتخت این کشور یعنی پکن با هواپیما 5612 کیلومتر است یعنی چیزی حدود 7 و نیم ساعت.
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم 16 استان در کشورمان بعنوان مرزهای صادراتی ایران شناخته شدهاند. با این حال زمانی که واردات کالا از کشورهای شرقی آسیا انجام میشود گمرک شهید رجایی نسبت به بقیه پایانهها ارجحیت دارد.
بیشتر بخوانید:
شرایط واردات قطعات الکترونیکی از کشور چین
کلام پایانی
گروه بازرگانی ایران کامپو از سال 1377 اقدام به تامین اقلام الکتریکی نمود و بسیاری از قطعات پر کاربرد در کشور را از معروفترین برندهای دنیا تهیه و توزیع نمود. وردات کالا از چین یکی از اقداماتی است که این مجموعه در زمان حاضر در حال انجام آن است. اگر قصد خرید قطعات صنعتی از شهرهای تجاری چین را دارید اما نمیخواهید درگیر امورات گمرکی و ترخیص کالا شوید مجموعه ایران کامپو را بعنوان یکی از گزینههای انتخای خود در نظر داشته باشید تا تامین کوچکترین قطعات و حتی خرید بردهای مدار چاپی را از کانال مجموعه ما انجام دهید.
پاسخ به دیدگاه