خازن یک قطعه الکترونیکی پسیو است که به عنوان دخیره کننده انرژی در مدار استفاده می شود. خازن ها در انواع مختلفی تولید و با توجه به نیاز استفاده می شوند. همه خازن ها از دو صفحه درست شده اند که توسط یک عایق که همان دی الکتریک می باشد از هم جدا شده اند. خازن ها از جمله پر استفاده ترین قطعات در بردهای الکترونیکی می باشند، از جمله خازن ها می توان به خازن های SMD، خازن میکا، خازن الکترولیتی، انواع خازن سرامیکی و… اشاره کرد که بر اساس ویژگی های مختلفی که دارند دسته بندی می شوند. در ادامه به بررسی دقیق این مورد که خازن میکا چیست میپردازیم.
خازن میکا چیست؟
خازن میکا نوعی خازن است که از میکا به عنوان ماده دی الکتریک استفاده می کند. میکا چیست؟ میکا یک کانی سیلیکات است که در گرانیت ها و سایر سنگ ها یافت می شود که اغلب به عنوان یک عایق الکتریکی در دستگاه ها و قطعات مختلف الکترونیکی استفاده می شود. یک ماده معدنی طبیعی است که به دلیل خواص عایق الکتریکی عالی، پایداری و مقاومت در برابر دمای بالا شناخته می شود. قدرت دی الکتریک خازن میکا بالا می باشد، میزان اتلاف جریان خیلی کمی دارد و پایداری آن در دماهای مختلف بسیار خوب است که به همین دلایل در دستگاه های RF، اسیلاتورها و مدارهای مختلف استفاده می شوند.
بیشتر بدانیم: خازن الکترولیتی چیست؟
ویژگی و مزایای خازن میکا
خازن Mica به خاطر پایداری و قابل اطمینان بودن این دسته از خازن ها شناخته می شوند، مخصوصاً برای کاربردهای فرکانس بالا. از ویژگی های خازن میکا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دقت بالا: ظرفیت خازنی آنها بسیار پایدار است و مقدار تلرانس آنها بسیار کم است که این امر آنها را بسیار مناسب برای بردهایی می کند که به دقت بسیار بالا نیاز است.
- پایداری دما: محدوده دمای عملیاتی گسترده ای دارند و ظرفیت خازنی خود را در شرایط مختلف حفظ می کنند.
- اتلاف کم: خازن های میکا دارای ضریب اتلاف کم هستند که آنها را برای کاربردهای فرکانس بالا مناسب می کند.
- دوام: ساختار مستحکم آنها به آنها اجازه می دهد در محیط های سخت مقاومت کنند.
- این خازن ها اغلب در مدارهای RF، اسیلاتورها، فیلترها و سایر کاربردهای دقیق استفاده می شوند.
هر چند خازن های میکا علاوه بر مزایایی که گفته شد، یک سری معایب هم دارند از جمله اینکه قیمت آنها نسبت با سایر خازن ها بیشتر است و ظرفیت این خازن ها نسبت به خازن های الکترولیتی محدود می باشد.
ساختار خازن Mica
ساختار خازن های میکا به صورتی است که پایداری و دقت بالا از فاکتورهای اصلی آنها می باشد تا این خازن ها را برای استفاده در فرکانس های بالا و مواردی که نیاز به دقت بالا باشد بسیار مناسب می کند. این خازن ها شامل چندین بخش اصلی می باشند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:
- ماده دی الکتریک: جنس دی الکتریک این خازن ها از میکا طبیعی یا مصنوعی می باشد. این ماده عایق الکتریکی فوق العاده ای می باشد و پایداری حرارتی بالایی دارد. ورق های میکا با توجه به نیاز در ضخامت های مختلف برش داده می شوند.
- الکترودها: الکترودها معمولاً از نقره یا فلز رسانای دیگری ساخته میشوند. خازنهای میکای نقرهای از ورقهای میکای پوشش داده شده با نقره استفاده میکنند که رسانایی را افزایش داده و تلفات را به ویژه در فرکانسهای بالا کاهش میدهند..
- مونتاژ چند لایه: چندین لایه الکترودهای میکا و فلزی به هم دیگر متصل می شوند تا به ظرفیت خازنی مورد نظر دست یابیم. این تعداد و نحوه قرار گیری آنها با توجه به طراحی و نیاز می تواند متفاوت باشد. دقت در تراز و تماس بین میکا و صفحات فلزی بسیار مهم است.
- حفاظت: خازن مونتاژ شده معمولاً در یک محفظه محافظ، معمولاً از جنس اپوکسی یا پلاستیک، قرار میگیرد تا از عوامل محیطی مانند رطوبت و گرد و غبار محافظت شود.
- نقاط اتصال: خازن میکا دارای ترمینالها یا پایههایی است که به الکترودهای فلزی متصل میشوند تا به راحتی در مدارهای الکترونیکی ادغام شوند.
- آزمایش و کنترل کیفیت: پس از مونتاژ، خازنهای میکا تحت آزمایش قرار میگیرند تا اطمینان حاصل شود که مشخصات مربوط به ظرفیت، ولتاژ و سایر معیارهای عملکرد را برآورده میکنند.
انواع خازن میکا
خازن Clamping یا خازن Stack
دلیل این اسم آن است که این خازن ها با ورقه های میکا که بر روی هم قرار گرفته اند طراحی و ساخته شده اند. هر لایه از این ورق های میکا را می توان با یک ورق فلزی نازک از مس یا آلومینیوم از هم جدا کرد. کل این ساختار را می توان درون یک لایه پلاستیکی قرار داد به عنوان محافظ تا از رطوبت و هرگونه آسیب دیگری در امان باشند. این لایه های میکا به عنوان دی الکتریک عمل می کنند و آلومینیوم و یا مس به عنوان الکترود. هرچند این دسته از خازن ها دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرند و به جای آنها از خازن سیلور میکا استفاده می شود.
خازن سیلور میکا
خازن های سیلور میکا با پوشش دادن ورقه های میکا با نقره ساخته می شوند. این خازن ها را می توانید با استفاده از ورقه های میکا که با نقره کاور شده اند درست کنید. این لایه ها بر روی هم قرار گرفته اند و فلز نقره به عنوان الکترود و لایه های میکا به عنوان دی الکتریک عمل می کند.
همانطور که در این مقاله سعی کردیم توضیح دهیم، خازن های میکا از پایدارترین و قابل اعتماد ترین خازن های موجود در بازار می باشند که دقت بسیار بالایی دارند. از این خازن ها سالهاست که در دستگاه های مختلف و صنعت الکترونیک استفاده می شود. شما می توانید برای خرید خازن میکا با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت با کارشناسان ما تماس بگیرید.
برای مشاهده قیمت و خرید خازن میکا کلیک کنید.
کاربرد خازن میکا
بعد از بررسی این موارد که خازن میکا چیست و چه ویژگی هایی دارد به بررسی کاربرد خازن Mica می پردازیم. خازن های میکا به دلیل پایداری بالا، اتلاف کم و عملکرد عالی در بازه دما و فرکانس گسترده در دستگاه های الکترونیکی بسیار استفاده می شوند. از جمله کاربردهای خازن میکا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستگاه ها و کاربردهای فرکانس بالا (High Frequency): استفاده در دستگاه های RF از جمله فرستنده و گیرنده ها
- مدارهای اسیلاتور که نیاز به دقت و پایداری بالایی دارند
- مدارهای فیلتر: در فیلترهای منبع تغذیه و صوتی که برای صاف کردن ولتاژ و فیلتر کردن نویزها در مدار استفاده می شود.
- برای کوپلینگ و دی کوپلینگ از آنها استفاده می شود به منظور کوپلینگ سیگنال تقویت کننده ها و مطمئن شدن از این مورد که سیگنال های AC رد شده و سیگنال های DC بلاک می شوند. و یا با جدا کردن نویز AC از ولتاژ DC، به پایداری منبع تغذیه کمک می کنند.
- کاربردهای نظامی و هوافضا: خازن های میکا به دلیل پایداری و امکان استفاده در شرایط سخت در کاربردهای الکترونیک نظامی استفاده می شوند.
- برای استفاده در ابزار اندازه گیری دقیق که بسیار حساس می باشند.
پاسخ به دیدگاه