مونتاژ SMD نوعی تکنولوژی پیشرفته در صنایع الکترونیک محسوب میشود. SMD مخفف Surface Mount Device به معنی قطعات نصب شده روی سطح میباشد. منظور از قطعات روی سطح همان قطعات الکترونیکی هستند که از طریق روش SMD روی سطح نصب میشوند. در مقابل آن روش دیگری به نام SMT وجود دارد که از بوسیله این روش قطعات الکترونیکی روی سطح یک برد الکتریکی رسانا قرار میگیرند.
مونتاژ SMD برخلاف سایر دیگر قطعات رو بردی است. یعنی با لحیم کاری روی برد نصب نمیشوند. اگر بخواهیم یک مثال واضح از نمونههای SMD را بگوییم به تلفن همراه میتوانیم اشاره کنیم. گوشیهای همراه دارای قطعات زیادی هستند که باید در یک جعبه بسیار باریک قرار گیرند یا به اصطلاح بسته بندی شوند. در تکنولوژی smd هیچ پایهایی از طریق سیم به برد وصل نمیشود بلکه نصب قطعات بوسیله خمیر قلع انجام میگردد. به طوری که وقتی شما به صفحه برد نگاه میکنید تمام قعطات را به حالت چاپی و تخت میبینید.
دستهبندی قطعات SMD
به طور کلی دسته بندی قطعات SMD بر اساس عملکرد الکتریکی به دو صورت است:
1- قطعات SMD غیرفعال یا PASSIVE
2- قطعات SMD فعال یا ACTIVE
هر کدام از این دو مورد در مونتاژ SMD داری چندین زیر دسته هستند که به تفکیک به توضیح آنها میپردازیم.
قطعات SMD غیرفعال
قطعات SMD غیرفعال ساختار سادهتری نسبت به نمونه فعال دارند. شکل هندسی آنها معمولا به صورت مستطیلی یا سیلندری است و برای تنظیم ولتاژ و آمپر جریان اکتریکی استفاده میشوند. خازنها و مقاومتها جز اصلی این دسته بندی هستند. قطعات دیگری مثل کریستالها و سیم پیچها بخش کوچکی از این زیر دسته هستند که به صورت سفارشی ساخته میشوند.
ساخت مقاومت و خازنها به صورت استاندارد انجام پذیر است و هریک دارای برچسب استاندارد هستند. از نمونههای پرکاربرد این قطعات میتوان به:
- مقاومتهای فیلم ضخیم
- خازنهای سرامیکی
- خازنهای تانتالیومی
اشاره کرد.
* انواع مقاومتهای SMD
مقاومتهای SMD به دو دسته مقاومتهای فیلم نازک و مقاومتهای فیلم ضخیم تقسیم میشوند. بازه فعالیت این قطعات از یم چهارم، یک هشتم، یک دهم و یک شانزدهم وات است. از نظر ظاهری شبیه به خازنهای SMD هستند و راه تشخیص آنها روکش محافظی است که در وسط مقاومت به صورت رنگی و از دو طرف دارای پایه سفید هستند.
* خازنهای سرامیکی SMD
خازنهای سرامیکی SMD به صورت چند لایه در مقابل دیگر خازنها مثل الکترونیکی، میکا و … عملکرد بهینهتری دارند. حجم ذخیرهسازی و آزادسازی بالایی دارند به همین دلیل قابل استفاده در صنایع فضایی و نظامی نیز میباشند. ظرفیت آنها از 1 میکروفاراد تا یک فاراد است به همین خاطر برای ساخت PCB مناسب هستند. خرید خازنهای سرامیکی SMD برای مدارهایی که فرکانس بالا دارند نیز ایدهآل است. همچنین جهت کنترل فرکانس نیز میتوان از آنها استفاده کرد.
* خازنهای SMD تانتالیومی
تانتالیوم یک ماده عایق است که در خازن به کار میرود. ظرفیت نگهداری ولتاژ خازنهای SMD تانتالیومی بالاست و در اندازههای یک دهم تا صد میکرو فاراد و در جریان 4 تا 50 ولت فعالیت میکنند. میزان ذخیرهسازی این قطعات با علامتهای رنگی روی خود خازن درج شده.
مزایا و معایب
مزایا مونتاژ SMD
- سایز کم
- وزن سبک
- نصب سریع
- اشغال فضای کم
- کاهش مصرف قلع
- مقاوم در برابر لرزش
- کاهش مصرف انرژی
- کم کردن ظرفیت خازن
- خرابی کمتر هنگام نصب
- کاهش هزینههای نیروی انسانی
- مونتاژ سریع با دستگاههای اتومات در 2 طرف برد
معایب مونتاژ SMD
- بدلیل داشتن سایز کوچک و ریز توسط هر فردی قابل نصب نیست بلکه باید توسط افراد متخصص این کار صورت گیرد.
- این قطعات را به تنهایی نمیتوان استفاده کرد بلکه حتما باید روی برد الکتریکی نصب شوند.
- برای تجهیزات و دستگاههایی که دارای سایز بزرگ هستند فاقد کاربری هستند.
کاربرد مونتاژ SMD چیست؟
- خودروسازی
- مخابرات
- هوا و فضا
- صنایع نظامی
- نیروگاه برق
- ساخت کامپیوتر
نصب و مونتاژ از طریق سوراخ کردن یک روش سنتی برای قطعات الکتریکی به حساب میآید و دارای معایب متعددی نیز است. سوراخها باید به صورت عمیق در لایههای برد مدار چاپی انجام شودند تا اتصال فی ما بین مدار الکتریکی و اجزای نصب شده صورت پذیرد. پس قطعت الکترونیکی باید دارای سیمهایی با قطر متناسب باشند. رعایت این اصول هنگامی که تولید PCB در تیراژ بالا باشد بسیار سخت است به همین دلیل مونتژ SMD جایگزین روش دستی شد تا قطعت به صورت خودکار، بدون دخالت دست در مکان مناسب نصب شوند.
مجموعه ایران کامپو بعنوان تامین کننده PCB و سایر قطعات رو بردی سفارشات شما را با تجهیزات پیشرفته و مدرن مونتاژ و تولید میکند. جهت کسب اطلاعات و مشاوره قبل از خرید با کارشناسان مجموعه در تماس باشید تا از این طریق بتوانید خریدی مطمئن و با کیفیت بالا داشته باشید.
پاسخ به دیدگاه